Pro návštěvníky

Brána do baťovského Zlína

Uprostřed města Zlína se nachází krajské kulturně vzdělávací centrum 14|15 BAŤŮV INSTITUT. Moderní komplex vznikl konverzí dvou výrobních budov bývalého Baťova továrního areálu a svým umístěním  v těsné blízkosti vlakového a autobusového nádraží je pomyslnou branou do baťovského Zlína, funkcionalistického města v zahradách. Již název komplexu napovídá, že v sobě nese odkaz geniálního podnikatele a ševce Tomáše Bati.

    

Minulost a současnost

Komplex sídlí v budovách č. 14 a 15, postavených v letech 1946 – 1949 jako výrobní budovy dle projektu architekta Jiřího Voženílka. Původní předválečné budovy stejných čísel byly zničeny bombardováním za 2. světové války. Dvě bývalé tovární budovy prošly citlivou rekonstrukcí se zachováním řady původních prvků.
Svůj domov zde má od roku 2013 Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně (budova 14) a Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně (budova 15).

Co zde vidět a zažít

14|15 BAŤŮV INSTITUT nabízí pro každého něco. Máte rádi historii, umění, architekturu, knihy, hudbu, zábavu? Tady to vše najdete na jednom místě. Po celý rok se zde koná řada zajímavých krátkodobých výstav a akcí, jakými jsou festivaly, cestovatelské přednášky, besedy či koncerty. To, co byste si ale určitě neměli nechat ujít, jsou unikátní stálé expozice, které vám poskytnou komplexní pohled na fenomén Baťa.

    

Muzeum oživuje historii

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Stálá muzejní expozice Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost, jež byla oceněna cenou Gloria Musaealis za rok 2013, představuje témata spojená se Zlínem, ale známá i celému světu. Zasazení expozice do autentického prostoru přímo vtahuje návštěvníka do minulosti, kdy zdejší továrna byla jedním z největších producentů obuvi ve světě. Můžete zde vidět původní linku na výrobu obuvi, stovky nejrůznějších baťovských, ale i historických a exotických bot z celého světa a desítky dalších produktů značky Baťa od tkaniček po letadla. Stejně zajímavé jsou sbírky a fotografie z cest Hanzelky a Zikmunda nebo exponáty filmového kabinetu. Projekce dobových filmů pak doplňují informace uvedené na panelech.

Příjemným překvapením se může stát hravá expozice věnovaná významnému etnografovi, jazykovědci a pedagogovi Františku Bartošovi.

Muzeum zajišťuje také komentované prohlídky tzv. "zlínského mrakodrapu", bývalé administrativní budovy firmy Baťa, v níž je dodnes v provozu pojízdná kancelář Jana A. Bati. Komentovanou prohlídku mrakodrapu s muzejní průvodkyní je nutno objednat několik dní předem na recepci 14|15 BAŤOVA INSTITUTU.

Další expozice Muzea jihovýchodní Moravy můžete navštívit take na hradě a hájence v Malenovicích, v muzeu v Luhačovicích a v Národní kulturní památce Ploština.

    

Umění a architektura

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně

Rozmach firmy Baťa nesouvisí pouze s obuvnickým průmyslem, ale významně ovlivnil i historii města Zlína, jeho různé kulturní aktivity, výtvarné umění a architekturu. Právě zlínská architektura a urbanismus se staly východiskem stálé expozice Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Expozice nabízí pohled na jedinečnou sbírku výtvarného umění, která se začala tvořit již za baťovské éry. Jsou zde vystavena díla významných českých umělců první poloviny 20. století – mimo jiné Emila Filly, Bohumila Kubišty, Václava Špály, Josefa Čapka či Toyen.

Málokteré město bylo stavěno s tak progresivním přístupem v krátkém časovém horizontu. O ikonických zlínských architektech a vývoji funkcionalistické architektury se můžete více dozvědět i ve sbírce architektury, kterou galerie systematicky zpracovává od roku 1987. V rámci své odborné činnosti se zaměřuje také na zlínský průmyslový design.

      

Odpočinek nejen nad knihou

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně

Fenoménu Baťa se věnuje také Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně, která je největší knihovnou ve Zlínském kraji. Návštěvníci si mohou vybírat z víc než půl milionu dokumentů: knih, novin, časopisů, norem, map, not, hudebních nahrávek, audioknihe, e-knih, společenských her a dalších. Knihovna nabízí k nahlédnutí baťovské noviny a v digitální knihovně můžete vidět několik monografií o Zlínském regionu. V regionálním fondu jsou tituly vztahující se k osobnostem jako je rodina Baťových, Hanzelka a Zikmund, František Bartoš, Emil Zátopek a další. Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně nabízí také prostor k odpočinku. Jednoduše si můžete přečíst knihy a časopisy v čítárně, individuální studovně nebo denní tisk v kavárně nad šálkem lahodné kávy v přízemí budovy 15. Volně dostupné Wi-Fi je samozřejmostí v celém objektu.

    

Velkorysé prostory

Budovy 14 a 15 spojuje venkovní platforma, která je využívána k pořádání řady akcí pod širým nebem. 14|15 BAŤŮV INSTITUT disponuje také moderně vybavenými multifunkčními sály pro pořádání různých besed, školení či konferencí. V konferenčních prostorech pro vás zorganizujeme jakoukoliv akci, kterou můžete obohatit o jedinečný doprovodný program se zaměřením na historii firmy Baťa.

Ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU sídlí také Krajské Turistické Informační Centrum, které je otevřeno turistům i široké veřejnosti 7 dní v týdnu.

Návštěvníci 14|15 BAŤOVA INSTITUTU mohou parkovat na vyhrazených místech před 13. a 14. budovou. Povolení k parkování je k vyzvednutí na recepci 14. budovy.

K dispozici jsou také parkovací místa v podzemních garážích pod platformou 14|15 BAŤOVA INSTITUTU, kde je umístěn parkovací automat. Prvních 30 minut mají návštěvníci zdarma. Parkovací místo pro autobus je nutné domluvit předem na emailu info@14-15.cz nebo telefonním čísle +420 573 032 111.

  

 

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.